Desať top tipov ako prevziať mačku k veterinárovi

1. Nikdy necestujte s mačkou v aute bez prenosky.

2. Vyberte si pevnú prenosku, ktorú je možné otvoriť zvrchu, spredu a tiež v polovici (jednoducho snímateľná horná časť prenosky umožňuje vyšetriť vystrašenú mačku priamo v prenoske). Zamerajte sa na funkčnosť a praktickosť, neplaťte za módne a často zbytočné drahé prenosky.

3. Prenosku doma umiestnite tak, aby ju mačka považovala za súčasť zariadenia bytu- tak si mačka na prenosku zvykne.

4. Dbajte, aby bola prenoska čo najpohodlnejšia a najdomáckejšia, vložte do nej oblečenie s vašou vôňou alebo pachom mačky (mäkkou tkaninou jemne prejdite po tvári mačky, čím zachytíte jej pach. Môžete tiež na tkaninu nastriekať syntetický mačací feromón), ktorý si môžete kúpiť na klinike minimálne 30 minút pred odchodom. Nezabudnite, že mačka sa môže povracať alebo vyprázdniť priamo v prenoske počas jazdy, preto je vhodné zobrať si so sebou tiež náhradnú podložku na cestu späť.

5. Pokiaľ mačka nevojde do prenosky sama, pokojne ju zdvihnite a vložte ju do prenosky cez vrchný otvor. Prípadne môžete otvoriť hornú časť prenosky a zaklopiť ju, keď mačka pri vkladaní do prenosky bráni, môžete ju zabaliť do uteráka (ktorý nesie jej pach alebo je nastriekaný feromónmi) a tak ju vložiť do prenosky.

6. Prenosku v aute zabezpečte proti otrasom. Počas jazdy uložte prenosku pod sedadlom pri nohách spolujazdca alebo ju upevnite bezpečnostným pásom. Jazdite opatrne, nepúšťajte nahlas hudbu, s mačkou sa rozprávajte stíšeným hlasom, aby ste ju upokojili. Čím pokojnejší majiteľ, tým pokojnejšia mačka. Niektoré mačky rady sledujú okolie, ale väčšina z nich ocení, ak je prenoska zakrytá počas jazdy uterákom.

7. Keď kráčate z auta do ambulancie prenoskou netraste a dávajte pozor, aby ste si ňou neudierali o nohy.

8. Na recepcií sa opýtajte, kam si máte sadnúť a kde uložiť prenosku. Majú vyhradený priestor pre majiteľov mačiek, kde si môžu sadnúť vedľa prenosky. Odporúčame aby ste položili prenosku s otvorom ku vám (je to lepšie, ako keby sa mačka pozerala na iné mačky) a pri pobyte na recepcií prenosku prikryte uterákom.

9. Rovnaký postup by ste mali dodržať aj pri ceste domov.

10. Ak máte viacero mačiek, pri príchode domov by ste mali dodržať niekoľko špeciálnych opatrení. Po návrate ponechajte mačku ešte niekoľko minút v prenoske a uvidíte ako zareagujú ostatné mačky. Pokiaľ sú mačky pokojné, prenosku môžete otvoriť a nechať mačku, aby sa stretla s ostatnými mačkami. Ak cítite medzi mačkami napätie, môže to byť kvôli zápachu ambulancie, ktorý z mačky cítia. Ak sa tak stane, nechajte mačku v osobitnej miestnosti (samozrejme nesmie chýbať toaleta, krmivo a pitná voda) po dobu 24 hodín, aby sa obnovil jej prirodzený pach.

Dnes je 27.apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila
+421 948 24 00 24