Ako správne vybrať šampón na psa s problémami

Dnešnou témou budú psíkovia s citlivou kožou, psíkovia, ktorých trápia lupiny, jemná srsť a psíkovia s výnimočnou farbou srsti čiernou a hnedou.

 

Keď trpí psík ekzémami a kožnými ochoreniami

Aj psíkov zvyknú trápiť ekzémy a kožné ochorenia. Ak vášho štvornohého priateľa trápia pravé tieto problémy siahnite po šampóne Gottlieb šampón s obsahom síry, alebo po prírodnej alternatíve šampón Menforsan s aloe vera.

 

Aký šampón použiť pri kúpaní psíka s citlivou kožou

Psia koža je citlivá na rôzne podráždenia, vyrážky, poranenia či bodnutia hmyzom. Nepríjemné následky týchto problémov môžeme zmierniť šampónom, ktorý má hojivé účinky na kožu aj srsť. Využíva účinné látky z oleja čajovníka austrálskeho, ktorého antiseptické a protizápalové účinky sú známe už mnoho rokov.

Ak váš štvornohý kamarát zároveň znesie len málo prípravkov, je prírodný upokojujúci šampón tá najlepšia voľba preňho. Aloe Vera, ktorú šampón obsahuje, má blahodárne účinky, ktoré pravidelne oceňujeme my ľudia, ale teraz ich môžu oceniť aj naši miláčikovia.

 

Lupiny u psíkov, ako sa im vyhnúť

Problémom s lupinami, ktoré trápia mnohých z nás, sa bohužiaľ často nevyhnú ani naši štvornohí kamaráti. Hoci sa to nezdá, s lupinami môžu trpieť aj zvieratá.

Čo sú lupiny: lupiny vznikajú tak, že z príliš suchej kože sa odlupujú drobné šupinky, čo predstavuje nepríjemný problém pre nás, majiteľa, pretože sa lupiny nachádzajú potom všade. Lupiny tiež kazia celkový dojem zo srsti a môžu spôsobovať nepríjemné svrbenie.

Ako aj u ľudí, tak aj u psíkov platí, že pomôže len správny šampón proti lupinám na časté použitie.

 

Prírodný šampón proti lupinám pôsobí nielen proti odlupovaniu suchej kože, ale účinne bojuje s rôznymi kožnými baktériami a hubami, ktoré môžu lupiny spôsobovať. Menforsan šampón pre psov proti lupinám

Šampón proti lupinám s obsahom makadamiového oleja Gottlieb šampón proti lupinám alebo je veľmi účinný v boji proti lupinám aj šampón s obsahom z výťažkov z borovice Gottlieb borovicový.

 

Suchá, lámavá a vypadávajúca srsť – ako jej pomôcť.

V dnešnej kozmetike pre psov vidíme využívanie poznatkom z minulosti. Na suchú, lámavú srsť sú vhodné exkrtrakty z ovsa, s biotínom alebo šampóny s obsahom vajíčok.

Vajíčka v šampóne majú veľmi pozitívny účinok na suchú, lámavú a vypadávajúcu srsť - Gottlieb vajíčkový šampón

Jedinečné zloženie šampónu obohatené o ovos a je určené pre jemnú, suchú a citlivú srsť. Jeho príjemná vôňa poteší rovnako ako účinky na poškodenú a preriedené srsť, s ktorej regeneráciou tento šampón pomáha. Menforsan šampón s výžakom z ovsa

Šampón s biotínom napomáha regeneráciu štruktúr keratínu a posilňuje korienky srsti. Vďaka používaniu tohto šampónu sa vyhnete problému s suchou pokožkou. Zabraňuje vzniku abrillantándola seboroickej dermatitíde, ktorá je hlavnou príčinou vypadania srsti.

 

Psíkovia s hnedou a čiernou srsťou majú svoje špecifiká

Pri psíkoch s hnedou a čiernou srsťou sa stretávame z nepríjemný presakovaním intenzívnych červených tónov, čo je vo väčšine prípadov nežiaduce. Bez kvalitného šampónu môže dochádzať k oxidácii farby v chlpoch, a tým k červenkastým miestam v srsti, ktoré vášmu štvornohému kamarátovi nepristanú.

Pre psíkov s čiernou srsťou si môžete vybrať šampón s makadamiovým olejom Gottlieb alebo šampón na čiernu srsť na prírodnej báze Menforsan.

Psíkovia s hneodu srsťou nie sú o nič ukrátení a môžete pre nich vybrať šampón s makadamiovým olejom Gottlieb alebo úplne prírodný šampón na hnedú srsť od Menforsan.

 

Bezpečnosť pri kúpaní:

Ak kúpeš psa v umývadle, okrem vody z batérie môžeš využiť aj nádobu s rozprašovačom, alebo pohár, ktorým postupne psa oblievaš.

Ako v umývadle, tak aj vo vani je dôležité, aby pes bezpečne stál na vlastných nohách. K tomu pomôže protišmyková podložka, alebo namočený uterák. Ten psovi dodá istotu.

Ak je to pre tvojho psa po prvýkrát, alebo je pri kúpaní nervózny, zožeň si pomocníka, ktorý ti ho bude pridržiavať. V tomto prípade psovi pokojne ponechaj obojok na krku.

 

Cieľom bezpečného kúpania je psovi vytvoriť pozitívnu skúsenosť, aby si voči nemu nevytvoril nechuť a nemal z kúpania strach.

 

Pozor na uši a oči

Každý pes je iný a niektorým voda na hlave vadí viac a niektorým menej. Či už to pes má rád, alebo nie, nie je bezpečné aby sa voda so šampónom dostala do očí a uší. Hoci nemusí byť tvojim úmyslom mu namočiť hlavu, niekedy sa na ňu voda naozaj dostane. Uši možno ochrániť vatovými tampónmi.

 

Bez ohľadu na to, čo sa hovorí o bezpečnosti šampónov, nikdy ho cielene nenanášaj do okolia očí. Iným dôvodom, prečo sa vyhnúť vode na hlave, sú sekundárne infekcie uší, ktoré vznikajú v prípade, že sa voda dostane do zvukovodov.

 

Takže najlepší postup, ako okúpať psa, je postupovať od krku smerom dozadu a nakoniec hlavu a záhyby na nej umyť pomocou namočenej špongie.

Nikomu nedovoľ, aby sa pri kúpaní tvojho psa, dotýkali jeho análnych žliaz

Väčšina vyučených veterinárov, ale aj profesionálov v kozmetických salónoch sú naučení tak, že po kúpaní psovi v rámci prevencie vytláčajú análne žľazy. Tento krok je však absolútne nesprávny. Viac sa o tejto problematike dočítaš v našom článku o análnych žľazách.

 

Ako usušiť psa?

Ak máš krátkosrstého psa, najjednoduchšou metódou, ako vysušiť psa, je použiť uterák. V prípade, že vlastníš dlhosrstého psa, alebo psa s podsadou, môžeš vyskúšať sušenie pomocou fénu. Ale rešpektuj týchto pár zásad:

Pri prvom kúpaní fén vynechaj. Nechaj psa zvyknúť si najprv na kúpeľ, až neskôr pridaj aj fúkanie.

Pri fúkaní nastav nižšie teploty a pozoru chovanie psa. Ak je nervózny, vypni fén a dokonči sušenie uterákom.

Čím tichší fén, tým lepšie pre vás oboch.

 

Pokiaľ ide o frekvenciu kúpeľov, odporúčame psovi opláchnuť špinavé miesta vždy po prechádzke, rovnako aj v prípade, že trpí určitými kožnými alergiami alebo infekciami. Hĺbkový kúpeľ aplikuj podľa potreby v priebehu roka.

Škvrny okolo očí

Sú plemená, ktoré vďaka anatómií tváre, produkujú viac sĺz s obsahom soli. V ich prípade sa v okolí očí vytvárajú tmavé škvrny. Všetko, čo používaš v oblasti očí, musí byť pre psa bezpečné. Na čistenie očí je výborné koloidné striebro alebo borová voda, ktorá ma mierne dezinfekčné účinky.

Umývanie uši

Pravidlom je čistiť uši, keď sú špinavé. Ak každý deň produkujú dostatok mazu, môžu sa čistiť každý deň. Naopak, ak ho vytvárajú málo, frekvencia čistenia sa môže pokojne predĺžiť. Ak sa uši nečistia a maz zostáva v ušiach, je to základ pre infekciu.

Čistiaci prostriedok môžeš naniesť priamo do ucha, ale predtým ako dáš psovi povel voľno, ucho mu premasíruj, inak si roztok pes okamžite vytrasie von. Menej stresujúca a šetrnejšia metóda je pomocou vatových či gázových tampónov. Nanes na ne čistiaci roztok a tak vyčisti uši.

 

Je takmer nemožné dať vatový tampón tak ďaleko, aby došlo k poškodeniu bubienka či iného podráždenia ucha.

 

Roger A. Caras

Psy nám dali úplne všetko. Sme stredom ich vesmíru. Svoju lásku, vernosť a nádej upriamujú na nás. Slúžia nám a na oplátku dostanú odrobinky. Bez debaty je to ten najlepší obchod, aký kedy človek spravil.

Dnes je 28.marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav
+421 948 24 00 24