Obohatenie života mačaťa pre lepšiu pohodu

Aj keď je vaše mačiatko rýchlo mení fázy oddychu a aktivity, väčšinou času strávi spánkom: v priemere 13 až 16 hodín denne. Fáza s najvyššou aktivitou sa objavuje ráno pri svitaní, kedy jeho hlavným cieľom býva hra, starostlivosť o srsť, jedenie a prijímanie pozornosti.

 

Spánok a oddych:

Pri spánku sa u mačaťa vylučujú hormóny esenciálne pre rast a preto by ste ho pri spánku nemali rušiť. Okrem toho rešpektovanie spánku posilní jeho imunitný systém. Zabezpečte mačaťu dostatok pohodlných pelechov na spanie, na tichých, suchých miestach bez prievanu, nie príliš vzdialené od rodinného života, ale mimo najfrekventovanejších častí domu. Neváhajte a poskytnite mačaťu otvorenú prenosku na oddych: keď si na ňu zvykne ako na súčasť bežného nábytku, návštevu veterinárneho lekára prekoná s menším stresom.

 

Hra:

Vzťahy sa zakladajú na spoločnom trávení času a spoločných zážitkoch, preto si vydeľte čas na hru s vašim mačiatkom, posilníte tak vzájomné puto. Poskytnutie možností na hru je príjemný spôsob, akým podporíte optimálnu pohodu mačaťa a posilníte pozitívne správanie. Hra pomáha rozvíjať fyzické aj poznávacie schopnosti. Umožní mu využiť energiu a je dobrým liekom na samotu. U mačiek sa hra pri bližšom pohľade podobá na správanie predátora a stimulujú ju charakteristiky koristi, malý tvar, rýchle pohyby a komplexná štruktúra povrchu. Najlepšie hračky sú tie, ktoré podporia u mačiatka napodobňovanie správanie predátora (prenasledovanie, priblíženie zozadu, zápasenie, ohnutie krku a chrbta, skok na korisť) a sú pre mača zvlášť zaujímavé.

 

4 tipy na zábavnú a bezpečnú hru:

  1. Hrajte sa vtedy, keď je mača dobre oddýchnuté a vyhľadáva kontakt s človekom.
  2. Na hru používajte špeciálne hračky, nie ruky ani nohy, aby to mača v neskoršom veku nevnímalo ako akceptovateľné.
  3. Ak začne byť mača počas hry hrubé a začne hrýzť a škriabať, hru okamžite ukončite.
  4. Často meňte hračky, aby malo mača stále nový podnet.

 

Pohyb:

Fyzická aktivita je základom pre svalový tonus vášho mačiatka, udržanie silnej kostry a správnej telesnej hmotnosti a tiež dobrý spôsob na dosiahnutie mentálnych podnetov, ktoré mača potrebuje pre dobré zdravie a pohodu. Obľúbenou fyzickou aktivitou je tá, ktorá umožňuje behať, liezť, zdržiavať sa na vyvýšenom mieste, skákať na korisť, ostriť si pazúre a hrať sa s pohybujúcimi s visiacimi alebo kotúľajúcimi sa predmetmi (guličky z papiera, hračky pevné loptičky s roľničkou atď.). Zabezpečte mačaťu vhodné miesto na behanie. Každý predmet vyšší ako 1 meter poskytuje mačaťu vynikajúci priestor na ihrisko: strom pre mačky, skrinky, police, stoly a operadlo sedačky, na ktoré môže vyskočiť. Mačiatkam bez výbehu je možné pohyb zabezpečiť podnetmi ku hre s majiteľom alebo s hračkami. Hračky pre mačky a stĺpiky na hranie sú skvelý spôsob, ako mačku v byte zabaviť a zabezpečiť jej pohyb, pôsobia tiež ako prevencia nudy. Pamätajte na fakt, že bytové mačky majú sedavejší spôsob života a preto potrebujú krmivo, ktoré zohľadňuje nižšiu mieru pohybu.

 

Mačka na bidielku, spokojná mačka:

Mačiatka sa rady zdržiavajú na vyvýšených miestach, kde sa cítia v bezpečí a môžu s ľahkosťou pozorovať svoje okolie. Taktiež, keď sú v rovnakej výške s vašou tvárou, môžu sa o vás obtrieť ako seberovných. Ideálne je, ak máte v každej miestnosti vyvýšenú plošinu na sedenie a pozorovanie okolia, ale tiež na oddych a spánok.

 

Starostlivosť o srsť:

Popri spánku je starostlivosť o srsť jedna z najväčších aktivít vášho mačiatka: dokáže stráviť takmer 30% z aktívneho času starostlivosťou o srsť. Mačiatka sa o srsť začínajú starať približne v 15. dni života. Na čistenie používajú drsný jazyk, ale tiež predné a zadné labky. Predné labky navlhčia jazykom, tie potom slúžia ako uterák, labkami dosiahnu až za uši. Zadné labky sú veľmi flexibilné, umožňujú postarať sa o chrbát a uši. Toto správanie spúšťa tvorbu endorfínov, ktoré vyvolávajú v tele pozitívne pocity, napríklad upokojenie. Ak sa vaše mačiatko príliš venuje starostlivosti o srsť, môže to byť príznakom úzkosti alebo kožného ochorenia, ktoré musí monitorovať veterinárny lekár.

 

Kŕmenie:

Mačka je predátor s prirodzeným inštinktom loviť si potravu. Stimulačné spôsoby kŕmenia a obmeny krmiva sú spôsob, akým môžete obohatiť kŕmne skúsenosti svojho mačiatka. Po prvé, uschovať potravu na viacerých miestach alebo v hračke na krmivo je praktický spôsob ako podporiť preskúmanie okolia a prinútiť mačku vynaložiť úsilie na získanie potravy. Po druhé, obmena krmiva znamená splnenie prirodzeného inštinktu, pretože predkovia prijímali potravu rôznej konzistencie, arómy a chutí. Preto vaše mačiatko ocení viac ako chuť krmiva jeho vôňu a obmenu konzistencie. Miešanie šťavnatého (mäkká konzistencia s intenzívnou arómou) s granulovaným (chrumkavé granuly) podľa kŕmneho návodu umožní mačiatku prijímať všetky živiny, ktoré potrebuje a zároveň si vychutnať rôzne zážitky s krmivom, čo podporí pocit jeho pohody. Obmena krmiva tiež kombinuje zdravotné prínosy granulovaného krmiva, ktoré pomáha proti tvorbe zubného plaku a šťavnatého krmiva, ktoré prirodzene zvyšuje denný príjem vody, napomáha zrieďovať moč a pôsobí lepšie na pocit sýtosti, pôsobí podporne na zdravie močového traktu a pomáha pri udržaní ideálnej telesnej hmotnosti.

 

Domácnosť s viacerými mačkami:

Keď sú splnené požiadavky mačiek na životný priestor, väčšina mačiek dokáže spokojne spolunažívať v jednej domácnosti. Behaviorálne problémy nastávajú vtedy, keď domáci priestor jednej mačky zabraňuje druhej mačke vykonávať bežné aktivity. Napríklad kuchyňa môže byť domáci priestor jednej mačky, ale zároveň tiež jediný priestor, ktorým je možné vyjsť do záhrady. Ak teda chce druhá mačka vyjsť von, môže jej v tom brániť prvá mačka, ktorá si stráži svoj domáci priestor. Stresu zabránite tak, že zabezpečíte, aby každá mačka mohla vykonávať všetky svoje bežné aktivity (jedenie, pitie, používanie toalety a spánok) bez konfrontácie. Pripravte viacero miest (na kŕmenie, misky na vodu, toalety a miesta na odpočinok), tým sa zvýšia možnosti zvieraťa na prístup k splneniu jeho potrieb a zníži sa výskyt konfliktov vyplývajúcich zo súťaživosti.

 

Obohatenie priestoru je nevyhnutné pre udržanie vyrovnanosti mačiatka, pretože ponúka viaceré možnosti na fyzickú aktivitu, mentálne podnety a prirodzené správanie (skúmanie a hra). Veterinárni lekári odporúčajú správnu formu obohatenia priestoru: vertikálne povrchy (stromy pre mačky a stĺpiky), miesta na úkryt, povrchy na škrabanie, atď.

Dnes je 28.marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav
+421 948 24 00 24