Vyčlenenie priestoru v novom domove pre šteniatko

Vedci skúmali dopad prítomnosti psa na psychický a fyzický vývin detí a tínedžerov. Výsledky sú jednoznačné: 100%- ne pozitívne. Či už je dôverníkom a maznáčikom alebo nadšeným spoločníkom pri hre, pes je vždy najlepším priateľom dieťaťa.

Čo ak už máte iných miláčikov?

Zlaté pravidlo: súčasní obyvatelia sú pánmi domu, takže ich zvyky nemôžete narúšať. Neuprednostňujte nového člena na úkor iných miláčikov, ktorí by sa mohli cítiť zanedbávaní. Predovšetkým bdelo pozorujte a buďte trpezliví, aby ste predišli konfliktom medzi zvieratami, ktoré sa musia najskôr spoznať a naučiť spolu žiť.

 

Spolunažívanie s mačkou:

Spolužitie je trochu komplikované. Pokiaľ je jeden z nich ešte veľmi malý, je to menej problematické (alebo si na seba ihneď zvyknú alebo sa budú starať sami o seba). Inak bude platiť staré dobre známe porekadlo majú sa radi ako pes a mačka. Väčšinou si každý nájde vlastné teritórium a vzájomného kontaktu sa vyhýbajú. Mačky bývajú zo začiatku nedôverčivé. Mačka sa skryje na skrini alebo na inom mieste, kde sa cíti v bezpečí a počká, kým nenadobudne istotu, že šteniatko nepredstavuje nebezpečenstvo. Nemá význam veci urýchľovať. Keď mačka vyjde zo svojho úkrytu, je isté, že títo dvaja budú spolu nažívať v pokoji. Každý z nich musí mať vyčlenené vlastné miesto, kde sa bude dobre cítiť. Mačky majú rady pokojné miesta vo výške a mimo dosahu psa, takže pred príchodom šteniatka pripravte mačke bezpečné miesto, kam môže jednoducho uniknúť. Dbajte, aby malo každé zviera svoje vlastné veci a vlastnú špeciálnu výživu.

 

Spolunažívanie so psom:

Netrvá dlho, kým sa naučia spolu žiť a stanú sa z nich priatelia pri hre. Psy každého vzrastu a plemena vo všeobecnosti spolu dobre vychádzajú za predpokladu, že je pre nich domácnosť dosť veľká. Pokiaľ máte staršieho psa, ktorý s vami už dlhšie býva, môže sa stať, že bude mať problém deliť sa o svoje prostredie s novým šteňaťom, najmä ak ide o dvoch psov. Psy zoznámte na neutrálnej pôde (mimo domu), aby sa prvý pes nesprával teritoriálne. Obidva psy držte na vodítku a pod kontrolou. Umožnite im oňuchať sa navzájom, aby sa zoznámili. Priniesť šteňa do života staršieho psa býva prospešné pre obidvoch. Prináša to novú energiu do života staršieho psa, ktorý šteniatko zase naučí slušnému správaniu.


Základné pravidlá, ktoré je potrebné stanoviť už na začiatku vzťahu s vaším šteniatkom:

  1. Nedovoľte šteniatku robiť čo sa mu zachce len preto, že je ešte malé. Šteňa sa rýchlo naučí rozlišovať medzi tým, čo je dovolené a tým, čo dovolené nie je.
  2. Stanovte si hranice, nedovoľte šteňaťu chodiť do postele a zabezpečte mu vlastné hračky. Ak dovolíte šteňaťu ležať na posteli alebo na sedačke, tento návyk sa v budúcnosti bude len ťažko meniť.
  3. Nepodávajte šteniatku zvyšky a nekŕmte ho od stola. Takéto správanie naučí šteňa žobrať, môže spôsobiť nežiaduci nárast hmotnosti a tráviace problémy.

Vyčlenenie priestoru pre šteňa mu pomôže rýchlejšie sa adaptovať v novom domove a umožní mu cítiť sa chránené, v bezpečí a pripravené na spánok.

 

Kde má naše šteniatko jesť?

Vyčleňte mu miesto na kŕmenie. Šteňa kŕmte v presne stanovenom čase v inej miestnosti, ako je kuchyňa a jedáleň a v inom čase, ako rodina stoluje. Odporúča sa tiež, aby ste šteňa nechali pri kŕmení osamote.

Ferplast miska

Plastová miska

 

Kde má naše šteniatko spať?

Vaše šteňa potrebuje vlastné miesto na spanie. Tam príde, keď si bude chcieť oddýchnuť. Ideálne je, ak sa pelech nenachádza vo vašej spálni, ale na tichom mieste, kde sa bude šteňa cítiť v bezpečí. Miesto nemá byť pri okne, ani pri dverách, aby šteňa nemalo pocit, že má sledovať príchody a odchody v domácnosti. Keď vydelíte šteňaťu miesto na pelech, už ho nemeňte, pretože psy potrebujú stabilitu a rutinu.

Domček pre psov

Vyhrievaná podložka

Pelech pre psov

 

3-mesačné šteňa potrebuje veľa spánku. Nebuďte a nerušte ho vo vzácnych chvíľach odpočinku.

 

Vo vašej domácnosti striehnu na šteniatko mnohé nebezpečenstvá. Nájdite si čas a pripravte pre šteniatko to najbezpečnejšie prostredie.

 

V interiéri- dbajte na to, aby všetky izby, kde sa šteniatko pohybuje, boli bezpečné. Šteňa má sklon obhrýzať všetko, čo nájde a preto skontrolujte všetky viditeľné elektrické káble a zabráňte prístupu k nim. Môže sa vaše šteniatko niekde zakliesniť alebo spadnúť? Skontrolujte okná, balkóny a schodisko. Čistiace prostriedky a niektoré bytové rastliny môžu zapríčiniť otravu. Buďte opatrní a nenechávajte lieky a niektoré potraviny, ktoré sú pre šteňa potenciálne nebezpečné alebo toxické, napríklad, čokoládu, cibuľu alebo soľ, voľne položené.

 

V exteriéri- bude vaše šteniatko vonku bez dozoru? Skontrolujte, či sa v záhrade nenachádzajú diery alebo medzery v plote, ktorými by mohlo ujsť. Taktiež sa vyvarujte pestovania toxických rastlín, používania herbicídov, insekticídov alebo umelých hnojív. Niektoré druhy bodavého hmyzu sú pre šteňatá extrémne nebezpečné.

Búda pre psíka

 

Príchod nového šteniatka domov býva veľká udalosť. Vaše šteniatko bude potrebovať pár dní na udomácnenie a spoznávanie nového domova a rodiny.

 

Pomáhame šteniatku objavovať svoj nový domov:

Prvý deň nepúšťajte šteniatko do miestností, kde trávi rodina najviac času. Dovoľte šteňaťu preskúmať a spoznať nové prostredie, ale pod vaším dozorom. Vo všeobecnosti si šteňa zvykne za jeden až dva dni. Vaše šteniatko si rýchlo vyberie miesta, ktoré sa mu páčia.

 

Ako najlepšie pripraviť prvé stretnutie šteniatka s deťmi?

Deti bývajú neopatrné, robia náhle pohyby alebo príliš šteniatko stískajú, čo ho môže vystrašiť. Buďte preto opatrní a nenechávajte ich osamote. Pri prvom stretnutí požiadajte deti, aby si sadli a nechali šteniatko prísť k nim. Vysvetlite deťom, že šteniatko má vynikajúci sluch a preto nie je potrebné kričať. Je lepšie potichu volať na šteniatko menom a vystrašiť ho. Aby deti vnímali tiež zodpovednosť za nové šteniatko, preberte s nimi úlohy pri starostlivosti: časy kŕmenia, výmenu vody, vychádzku so šteniatkom, atď.

 

 

Dnes je 19.apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel
+421 948 24 00 24